Bulevar Kralja Aleksandra 507/a
11000 Beograd
+381 11 4899 080

Juneći biftek na lovački način

Sastojci:
  • 600 g junećeg bifteka
  • 60 g slanine (pancete)
  • 100 g Å¡ampinjona
  • 1 glavica luka,
  • 2 �?ena belog luka
  • 1/2 pavlake
  • 10 g maslaca
  • 1 kaÅ¡ika ulja
  • 1 kaÅ¡ika koncetrata paradajza
  • 1 paradajz
  • 1 list zelene salate
  • 1 gran�?ica kadulje
  • 2 lista bosiljka
  • so, biber, nekoliko listova perÅ¡una
Priprema:
Biftek iseći, posoliti, pobiberiti, malo preliti uljem i staviti kadulju, pa sve ostaviti da stoji 1 sat.
Tanko iseći slaninu i njome omotati komade bifteka, pa pričvrstiti čačkalicama. Zatim ih lagano ispeći na masnoći sa obe strane. Kada je gotovo izvaditi i u toj masnoći dinstati luk, dodati slaninu ise�?enu na kocke, beli luk i ise�?ene šampinjone. Sve to malo prodinstati, pa dodati paradajz, malo vode ili supe, zatim staviti meso i dinstati oko 10 minuta.
Na kraju u umak staviti pavlaku, maslac i preliti meso. Ukrasiti zelenom salatom i posuti iseckanim peršunom, a od priloga može se služiti pire krompir ili pirinač.

Saveti

Kada meso ili povrće želite peći u aluminijumskoj foliji, stavite ga na sjajniju stranu, a onda krajeve pažljivo savijte da ne iscuri sok u toku peÄ?enja.
Korica na pečenom kiselom testu biće lepša ako je premažete umućenim žumancetom ili belancetom umućenim sa kašikom mleka i na vrh noža soli.
Mleveno meso biće vazdušastije, ako se pomeša sa nemasnim krem sirom, umesto sa prezlama ili hlebom.
Džigerica će biti mekÅ¡a i ukusnija ako se na svako parÄ?e pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Ne treba je soliti pre prženja, nego posle, jer će biti žilava.
Pileće meso imaće hrskavu koricu ako se tokom peÄ?enja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.
Meso za roÅ¡tilj ne sme biti tek izvadjeno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre peÄ?enja na roÅ¡tilju, meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada je gotovo sasvim peÄ?eno, jer so izvlaÄ?i vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapeÄ?en biber ima neprijatan ukus i miris.
Ako vam je sok od peÄ?enja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kaÅ¡ika vina, vratite meso u ovu teÄ?nost i nastavite peÄ?enje koliko je potrebno da meso omekÅ¡a.
Kad pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.
Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirina�? ili rezance.
Da bi pečenje bilo sočnije, treba u pleh u kome se pe�?e staviti rešetku, tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para dopire sa svih strana i doprinosi da meso lepo omekša i bude so�?no.

Specijalna ponuda

    Poručite u našim radnjama:
  • rolovanu svinjsku plećku
  • rolovan svinjski vrat
  • rolovano ćureće belo meso
ili nešto drugo po Vašoj želji, po povoljnoj ceni.
 


BIOMES
Preduzeće za proizvodnju i promet mesa i prerađevina d.o.o
BEOGRAD
Bulevar Kralja Aleksandra 507a
PIB 100382644
mat.broj 17059262
t.r. 190-1610-7

Garancija kvaliteta

Garancija ispravnosti hrane