Saveti
Kada meso ili povrće želite peći u aluminijumskoj foliji, stavite ga na sjajniju stranu, a onda krajeve pažljivo savijte da ne iscuri sok u toku peÄ?enja.
Korica na peÄenom kiselom testu biće lepÅ¡a ako je premažete umućenim žumancetom ili belancetom umućenim sa kaÅ¡ikom mleka i na vrh noža soli.
Mleveno meso biće vazdušastije, ako se pomeša sa nemasnim krem sirom, umesto sa prezlama ili hlebom.
Džigerica će biti mekÅ¡a i ukusnija ako se na svako parÄ?e pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Ne treba je soliti pre prženja, nego posle, jer će biti žilava.
Pileće meso imaće hrskavu koricu ako se tokom peÄ?enja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.
Meso za roÅ¡tilj ne sme biti tek izvadjeno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre peÄ?enja na roÅ¡tilju, meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada je gotovo sasvim peÄ?eno, jer so izvlaÄ?i vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapeÄ?en biber ima neprijatan ukus i miris.
Ako vam je sok od peÄ?enja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kaÅ¡ika vina, vratite meso u ovu teÄ?nost i nastavite peÄ?enje koliko je potrebno da meso omekÅ¡a.
Kad peÄete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaÄu stavite pored njega nekoliko kriÅ¡ki korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.
Soku od peÄenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirina�? ili rezance.
Da bi peÄenje bilo soÄnije, treba u pleh u kome se pe�?e staviti reÅ¡etku, tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para dopire sa svih strana i doprinosi da meso lepo omekÅ¡a i bude so�?no.
Specijalna ponuda
Poručite u našim radnjama:
- rolovanu svinjsku plećku
- rolovan svinjski vrat
- rolovano ćureće belo meso
ili nešto drugo po Vašoj želji, po povoljnoj ceni.
|